Dumhedsvirus var resultat af forurenet laboratorieudstyr – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Geogenetik > Seneste nyt > Dumhedsvirus var resul...

06. februar 2015

Dumhedsvirus var resultat af forurenet laboratorieudstyr

I oktober sidste år skabte en artikel fra amerikanske forskere i det ansete videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) overskrifter i danske såvel som store udenlandske medier. Interessen skyldtes opdagelsen af et virus i halsen på raske mennesker, et virus der ellers kun findes hos alger. Virussen blev samtidig koblet med nedsat evne til at lære og huske hos de ellers raske forsøgspersoner og endte i medierne med at blive kaldt en ’dumhedsvirus’. Nu kan danske forskere fra Center for GeoGenetik og Danmarks Tekniske Universitet dokumentere, at koblingen mellem virus og nedsatte kognitive evner skyldtes simpel forurening af analyseudstyret – kort sagt: Dårlig laboratorieskik.

Alarmen er afblæst. Vi bliver ikke dummere af at få algevirussen i os. I det oprindelige eksperiment fandt de amerikanske forskere et virus (ATCV-1) i halsprøver fra en række raske personer, som deltog i et studie om kognition. ATCV-1 er kendt fra alger, men er ikke set inficere andre organismer. Ved at udføre forskellige kognitive forsøg med forsøgspersonerne, opdagede forskerne, at de personer, der var inficeret med ATCV-1, klarede sig dårligere end de uinficerede. Efterfølgende blev samme forsøg udført på mus – med samme resultat: De virusinficerede mus klarede sig dårligere i de kognitive tests.

Forurening

I dagens udgave af PNAS afviser GenomeDenmark-forskerne fra Center For GeoGenetik og DTU imidlertid amerikanernes resultater. Lektor Anders J. Hansen fra Center for GeoGenetik på Statens Naturhistoriske Museum siger:

- Vi screende 289 prøver fra mennesker og fandt DNA fra ATCV-1 i 16 af prøverne. Vi fandt også virussen i kontrolforsøg, hvor der ikke var materiale fra mennesker. Dette er en kraftig indikator, der antyder, at DNA fra virussen stammer fra forurening. Yderligere kunne vi korrelere tilstedeværelsen af ATCV-1 med to af de kemikalier, vi bruger i vores analyseprotekoller. Vi fandt desuden også andre algevira i vores prøver. Dette leder os til den konklusion, at ATCV-1 må stamme fra en forurening.

Ph.d. José M. G. Izarzugaza fra DTU kaster opmærksomheden på vigtigheden af at tolke DNA-sekvenseringsdata og tilføjer:

- En reflekterende og selvkritisk vurdering af eksperimenter er obligatorisk for at undgå fejlagtige konklusioner. Der er for nylig set en række tilfælde med publikationer, der er blevet trukket tilbage af samme årsag efter at være blvet kritiseret af andre forskere.

GenomeDenmark er en national platform for sekventering og bioinformatik, der involverer både universiteter, hospitaler og private firmaer. Platformen etableres gennem to større demonstrationsprojekter og investering i teknologisk udstyr. Både Center for GeoGenetik og Afdeling for Systembiologi på DTU er en del af GenomeDenmark, som er støttet af Innovationsfonden.

PNAS

Letter, PNAS: Traces of ATCV-1 associated with laboratory component contamination. (Kristín Rós Kjartansdóttir, doi: 10.1073/pnas.1423756112)

Kontakt

Lektor Anders J. Hansen, Center for GeoGenetik, Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet. ajhansen@snm.ku.dk; tlf. 2875 6134

Kommunikationsmedarbejder Uffe Wilken, Center for GeoGenetik. ugwilken@snm.ku.dk; tlf. 4018 5992

Fotograf

Mikal Schlosser